عوارض مصرف زیاد ویتامین ها

خواص ویتامین ها ، مضرات ویتامین ها ، فایده ویتامین ها ، خواص و مضرات ویتامین ها ، خواص ویتامین ها ، مضرات ویتامین ها ، فایده ویتامین ها ، خواص و مضرات ویتامین ها ، عوارض مصرف زیاد ویتامین ها ، خواص ویتامین ها ، مضرات ویتامین ها ، فایده ویتامین ها ، خواص و مضرات ویتامین ها ،

 

ویتامین A: ایراندخت 

چنانچه منابع حیوانی غنی از ویتامین A مانند جگر، به مقدار زیاد و مکرر مصرف شوند می تواند موجب بروز مسمومیت حاصل از تجمع ویتامین A در کبد شود. در بعضی موارد دیده شده که مصرف زیاد و مکرر مواد حاوی کاروتنوئیدها (پیش ساز ویتامین A)مانند

  • آب هویج
  • آب گوجه فرنگی
  • آب سایر سبزی ها
  • میوه های حاوی ویتامین A

رنگ زرد در پوست ایجاد می نماید.

برخی از افراد تصور می کنند که مصرف این مواد موجب اختلالات کبدی و بروز یرقان در شخص می شود. این تصور صحیح نیست و مصرف منابع گیاهی ویتامین A به طور معمول هیچ گونه عارضه ای در کبد ایجاد نمی کند و رنگ زرد حاصله، ارتباطی با یرقان ندارد، بلکه این زردی در پوست به علت تجمع کاروتن (که زرد رنگ است) می باشد. با قطع مصرف منابع غذایی کاروتن، زردی پوست به زودی برطرف می شود.

بنابراین می توانیم بدون نگرانی از مسمومیت حاصل از تجمع ویتامین ها و مواد معدنی، از منابع غذایی سرشار از ویتامین ها و املاح استفاده کنیم و از خواص بسیار مفید و حیاتی آنها بهره ببریم.

اما چنانچه بر اثرات مکمل های دارویی مانند انواع قرص، کپسول و منابع تزریقی ویتامین ها و املاح مروری داشته باشیم، به این نتیجه می رسیم که مصرف مداوم و مکرر این مواد، عوارض و اختلالات ناشی از مسمومیت ویتامینی و مواد معدنی را در انسان ایجاد می نماید.
مصرف مکرر قرص های حاوی ویتامین A با میزان بالا می تواند موجب بروز مسمومیت ویتامینی در بدن شود.

عوارض مسمومیت: ایراندخت 

از عوارض مسمومیت با ویتامین A می توان به : ایراندخت 

  • تغییرات در پوست (خشک شدن و پوسته پوسته شدن)
  • شکنندگی ناخن ها
  • ریزش مو
  • خشکی لب ها
  • ترک خوردن گوشه ی دهان
  • خشکی بینی و چشم ها
  • التهاب لثه ها
  • بی اشتهایی
  • خستگی و کوفتگی،
  • سردرد
  • تحریک پذیری
  • استفراغ در کودکان و شیرخواران را نام برد.

در مادران باردار مسمومیت ، خطر نقص عضو جنین را به همراه دارد. مسمومیت توسط ویتامین A می تواند در دو حالت حاد و مزمن رخ دهد که با توجه به علائم نشان داده شده در بدن شخص تشخیص داده می شود.

در حالی که مصرف منابع غذایی این ویتامین، با دارا بودن اثرات مفید در سلامت انسان از قبیل تاثیر در رشد بدن، سلامت پوست و مخاط ها، تقویت بینایی و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت ها و بیماری ها، باعث مسمومیت ویتامینی و عوارض ناگوار ناشی از آن نخواهد شد. به خصوص چنانچه انسان از منابع گیاهی ویتامین A از قبیل سبزی های برگ سبز(مانند اسفناج و کلم بروکلی) و سبزی های با رنگ نارنجی و نارنجی مایل به قرمز(مانند هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی) و نیز میوه هایی مانند زردآلو، طالبی، انبه و هلو استفاده نماید، در معرض خطر عوارضی ناشی از مسمومیت این ویتامین قرار نخواهد گرفت.

علل بروز بیماری: ایراندخت 

کبد ویتامین A را ذخیره می کند.

زمانی که سطح این ویتامین به میزان خطرناکی برسد، بیماری بیش ویتامین A در حالت مزمن بروز می‌کند. ویتامین A به طور معمول تحت تاثیر مکمل ها افزایش می یابد.

هر فردی باید در رابطه با میزان ویتامین های مصرفی به پزشک مراجعه کند تا در رابطه با مصرف بیش از اندازه ویتامین A به اطمینان برسد.

گاهی اوقات کودکان نیز به این بیماری مبتلا می شوند که معمولا در نتیجه هضم تصادفی غذاها در بدن آن ها به وجود می آید. ضروری است که مکمل های ویتامین و مولتی ویتامین ها را دور از دسترس کودکان نگه داریم.

تشخیص بیماری: ایراندخت 

پزشک برای تشخیص این بیماری به معاینه فیزیکی بیمار می‌ پردازد و پرسش هایی راجع به علائم بیماری و ویتامین های مصرفی از بیمار می پرسد. همچنین به بیمار توصیه می کند که برای تشخیص دقیق بیماری، آزمایش خون بدهد. بیمار ممکن است با قطع مصرف مازاد ویتامین A و همچنین مکمل های دارویی از این بیماری بهبودی حاصل کند. در صورت نبود هیچ عارضه ای، بیماری خیلی سریع بهبود می یابد. در صورت وجود عارضه، به ویژه عارضه کبدی و کلیوی، پزشک به طور جداگانه به درمان این عارضه ها اقدام می کند. با این حال، صدمه کبدی ناشی از مصرف بیش از حد ویتامین A همیشه برگشت پذیر نیست.

ویتامین D:

ویتامین D نیز از دسته ی ویتامین های محلول در چربی است و مصرف بیش از حد آن، به خصوص اگر همراه با مصرف زیاد کلسیم باشد، می تواند به مسمومیت منجر شود.

استفاده از قرص و آمپول ویتامین D با میزان بالا و به طور مکرر، می تواند عوارضی از قبیل :

  • رسوب کلسیم در بافت های نرم مانند کلیه ها، ریه ها، قلب و گوش ایجاد نماید
  • در کلیه ها موجب بروز سنگ کلیه
  • در ریه ها و قلب باعث عوارض ریوی و قلبی
  • در گوش به اختلالات شنوایی و کری منجر می شود.

همچنین عوارض دیگری مانند :

  • سردرد
  • تهوع
  • استفراغ
  • ضعف
  • تشنگی زیاد
  • افزایش حجم ادرار
  • یبوست
  • تاخیر در رشد در شیرخواران
  • اختلالات گوارشی
  • شکنندگی استخوان

ایجاد می شود.

با توجه مختصری درمی یابیم که با وجود آن که ویتامین D برای سلامت انسان بسیار ضروری است و تاثیر مهمی در رشد و استحکام استخوان ها و دندان ها دارد و نیز کمبود آن موجب بروز راشیتیسم، نرمی استخوان در بزرگسالان و پوکی استخوان به خصوص در سالمندان می شود، ولی استفاده ی نا به جا و بیش از حد لازم این ویتامین می تواند اختلالات مهم و ناگواری بر سلامت انسان به جای گذارد و انسان را در معرض عوارض فراوانی قرار دهد.

چقدر عوارض جانبی ویتامین D شایع است؟

بسیاری از مردم مقدار زیادی از مکمل های ویتامین D مصرف می کنند و میزان عوارض جانبی ناخوشایند آن نسبتا کم است. اما بدن ویتامین D را در بافتهای چربی ذخیره می کند و از بین بردن کامل اثرات مسمومیت ویتامین D ممکن است هفته ها یا ماه ها به طول بیانجامد.

ويتامينE:

ويتامين E از ديگر ويتامين هاي محلول در چربي است. اين ويتامين به ‌طور طبيعي در جوانه ها غلات وحبوبات(، غلات سبوس‌ دار و روغن هاي گياهي) وجود دارد.
ويتامين E از ويتامين هاي ضروري براي انسان است و موجب سلامت و استحکام غشاهاي سلولي و محافظت سلول مي ‌شود. اين ويتامين جزو ويتامين هاي آنتي‌اکسيدان مي‌ باشد و در پيشگيري از بروز سرطان و بيماري هاي قلبي عروقي موثر مي‌ باشد. اثرات ويتامين E در پيشگيري از بيماري هاي ديگري نيز به اثبات رسيده است.

مسموميت حاصل از مصرف زياد ويتامين E ، کمتر از ساير ويتامين هاي محلول در چربي است، زيرا بدن انسان قادر به تحمل مقادير بالاي اين ويتامين است، ولي چنانچه ويتامين E در مقادير خيلي بالا و به صورت قرص، کپسول يا فرم هاي تزريقي مصرف شود، باعث مسمويت ويتاميني در بدن مي شود.

عوارض حاصل از مصرف خيلي زياد مکمل ويتامين E:

  • مانع استفاده ي بدن از ساير ويتامين هاي محلول در چربي مي‌ شود. بنابراين ممکن است انسان در معرض کمبود ساير ويتامين هاي محلول در چربي قرار گيرد.
  •  با رسوب کلسيم در استخوان ها اختلال ايجاد مي ‌کند.
  • موجب اختلال در ذخيره ي ويتامين‌ A در کبد مي شود و مقدار آن را کاهش مي ‌دهد.
  • مي ‌تواند زمان انعقاد خون را نيز افزايش دهد.

مصرف منابع غذايي ويتامينE در حفظ سلامت انسان تأثير مهمي دارد و چنانچه به مقدار زياد مصرف شود، خطر مسموميت و ايجاد عوارض و اختلالات ناشي از آن را ندارد. بنابراين بهتر است به جاي مصرف منابع دارويي ويتامين E ، از منابع غذايي آن استفاده شود.

عوارض مصرف زیاد ویتامین ها

ويتامين B1:

تيامين يا ويتامين B1 از ويتامين هاي محلول در آب است که در سلامت اعصاب نقش مهمي دارد و کمبود آن باعث ايجاد عوارض عصبي مي ‌شود.

براساس تحقيقات، تزريق مقادير بالاي اين ويتامين عوارضي از قبيل سردرد، تشنج ، ضعف عضلات، بي نظمي در ريتم قلب (آريتمي قلبي) و واکنش هاي آلرژيک را ايجاد مي ‌نمايد. در حالي که استفاده از منابع غذايي سرشار از ويتامين B1 نه تنها در انسان عارضه‌ اي ايجاد نمي ‌کند، بلکه در حفظ سلامت و فعاليت سيستم عصبي نقش مهمي به عهده دارد.

ويتامين B3:

نياسين يا ويتامين B3 از ديگر ويتامين هاي گروه B مي‌ باشد که در منابعي مانند گوشت کم‌ چرب، مرغ، ماهي، بادام‌ زميني و مخمر يافت مي ‌شود.عوارض مصرف زیاد ویتامین ها

اين ويتامين در سوخت و ساز مواد انرژي ‌زا نقش مهمي دارد. همچنين در تنفس داخل سلولي دخالت دارد.

مضرات استفاده ي مکرر از منابع دارويي نياسين عبارتند از       عوارض مصرف زیاد ویتامین ها

  •  عوارض آلرژيک، از قبيل گر گرفتگي
  • تشديد جراحات بيماران مبتلا به زخم ‌معده
  • تشديد عوارض آسم
  • به جا گذاشتن اثرات سمي در کبد
  • ايجاد اختلالات کبدي

ويتامينB6:

يکي ديگر از ويتامين هاي گروه B ،پيريدوکسين يا ويتامين B6 است که در سلامت اعصاب و نيز خون سازي موثر است.

اين ويتامين در موادي مانند گوشت، غلات سبوس‌دار، سبزي ها و مغزها وجود دارد که با مصرف اين مواد نياز انسان به اين ويتامين تامين مي ‌گردد، ولي استفاده ي زياد و بي‌ رويه از منابع دارويي ويتامين B6 مي ‌تواند به ايجاد عوارض عصبي همراه با اختلالات در راه رفتن، ضعف و بي ‌خوابي منجر شود.

اسيد فوليک:

اسيد فوليک از ويتامين هاي گروه B محسوب مي شود و در خون ‌سازي تاثير مهمي دارد. اگر مکمل اين ويتامين به مقدار زياد مورد استفاده قرار گيرد، ترکيبات غير قابل جذبي با روي تشکيل مي‌ دهد، در نتيجه از جذب اين عنصر جلوگيري مي ‌کند و موجب دفع روي و عوارض کمبود اين ماده ي معدني در بدن مي ‌شود.

ويتامين C:

ويتامين C که مانند ويتامين ‌هاي گروه B در آب محلول است در سلامت انسان اثرات مهمي دارد و در حفظ مقاومت بدن در برابر بيماري ها، استحکام بافت پيوندي، استحکام و سلامت استخوان ها، دندان ها و لثه موثراست.

اين ويتامين در منابع گياهي مانند سبزي‌ هاي برگ سبز و ديگر انواع سبزي مانند: گوجه ‌فرنگي، فلفل سبز، فلفل دلمه ‌اي و نيز ميوه‌هايي مانند مرکبات ، توت ‌فرنگي و کيوي به مقدار قابل توجهي وجود دارد.

چون اين ويتامين جزو ويتامين هاي آنتي اکسيدان محسوب مي‌ شود، در پيشگيري از سرطان موثر است.

چنانچه اين ويتامين از طريق منابع غذايي جذب بدن شود، موجب حفظ سلامت انسان و افزايش مقاومت

در برابر عفونت ها مي ‌شود، ولي زياده روي در مصرف منابع دارويي آن باعث ايجاد اختلالات گوارشي،

اسهال، خطر ابتلا به سنگ اگزالات در مجاري ادراري و آدابتاسيون با مقادير بالا (يعني بدن به مقادير

بالاي اين ويتامين عادت مي ‌کند و ديگر منابع غذايي پاسخگوي نياز انسان به ويتامين C نخواهد بود)

مي ‌شود.

منبع: خانم برلیانت بزرگمهر

برای دیدن :

خواص بی نظیر ازگیل 

خواص بی نظیر میوه پاییزی به 

خواص و مضرات زالزالک 

خواص و مضرات گوجه فرنگی، کلیک کنید.

منبع: healthline

ایران دخت 

رعنا رحمانی

رعنا رحمانی

رعنا رحمانی -کاردانی بازیگری تئاتر از دانشگاه هنر معماری -بازیگر، صداپیشه، مجری ( میدانی و صحنه ای ) -فعالیت در پشت صحنه و کار با دوربین -نویسنده و کپی رایتر
مقالات مرتبط

 نوشیدنی‌های دتاکس: ۱۰نوشیدنی خوشمزه، طبیعی، پاک‌کننده!

ابتدا باید بدانید که بدن ما هر روز در معرض آلودگی‌های محیطی،…

دتاکس تابستانی; بدن و پوستت رو از درون خنک و سالم کن.

هوای گرم، آفتاب، تعریق، خوراکی‌های سنگین و استرس… همه‌ی اینا بدن و…

آشنایی با خواص بینظیر انبه

انبه میوه آبدار و خوش طعمی است حاوی مقادیر زیادی ویتامین C،A،…

دیدگاهتان را بنویسید